ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS 2021 Annual Symposium

September 23 - September 25, 2021 Austin Marriott • Austin, TX

GENERAL SESSION SCHEDULE WATERLOO BALLROOM - 5TH FLOOR

Thursday, September 23, 2021 - GENERAL SESSION		
10:30am - 1:00pm	Conference Registration	
	MODERATOR: Joe Fried	
TIME	TOPIC	SPEAKER
12:50pm – 1:00pm	Welcome and Introduction	Robert Collins
		Joe Fried
		Michael Leizerman
1:00pm – 1:30pm	The Cast of Characters – Potential Witnesses in Your	Andy Young
30 min	Trucking Case	
1:30pm – 2:00pm	Video and Data Together Early	Dan Buba
30 min		
2:00pm – 3:00pm	Recognizing and Resolving Ethics Issues in Trucking Cases	Rena Leizerman
60 min		
3:00pm – 3:15pm	Refreshment Break in Exhibit Hall Sponsored by Trial Lawyer	
15 min	Nation	
3:15pm – 3:45pm	Personal Jurisdiction – Recent U.S. Supreme Court Cases on	Justin Kaufman
30 min	Multiple Defendants	
3:45pm – 4:05pm	Take the Mystery Out of Structuring and Deferring Attorney	Spooner Phillips
20 min	Fees-Why and When it Makes Sense	Marshall Allen
4:05pm – 4:35pm	Essential Documents in Every Trucking Case	Mallory Storey
30 min		Ulmer
4:35pm – 5:05pm	Overcoming Defense Tactics	Tom D'Amore
30 min		
5:05pm – 5:45pm	Deposing Truck Drivers	Karonnie Truzy
30 min		
5:45pm – 6:45pm	Welcome Reception in Exhibit Hall	
	Sponsored by Forge Consulting	

Friday, September 24, 2021 - GENERAL SESSION		
TIME	TOPIC	SPEAKER
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall	
	Sponsored by Plaintiffs MSA & Lien Solution	
TECHNOLOGY IN TRUCKING CASES		
	MODERATOR: Tom Metier	
8:30am – 9:00am	Telematics Systems: What They Are, How to Use the Rules	Deena Buchanan
30 min	of Procedure to Obtain the Data, and Standards for	
	Admissibility	
9:00am – 9:30am	Cell Phones and Mobile Devices: What Data Exists; How to	Larry Simon
30 min	Get it, and How to Make it Admissible	
9:30am – 10:15am	Examples of Telematics in Real Cases	Joe Camerlengo
45 min		
10:15am – 10:35am	Refreshment Break in Exhibit Hall	
20 min		
10:35am – 11:05am	Former Employees and Other Similar Incidents	Tim Semelroth
30 min		

Friday, September 24, 2021 - GENERAL SESSION continued			
TIME	TOPIC	SPEAKER	
11:05am – 11:20am 15 min	Triage the Financial Issues in Your Trucking Cases – Pre Settlement – Get Paid Faster	Jack Meligan	
11:20am – 12:20pm 60 min	Alcoholism, Addiction, and Mental Health in the Legal Profession	Rena Leizerman	
12:20pm – 1:30pm	Lunch Sponsored by Physician Life Care Planning	Andrea Bradford	
	TRIAL		
	MODERATOR: Michael Leizerman		
1:30pm – 2:15pm 45 min	Crafting a Winning Trial Story	Ed Ciarimboli	
2:15pm – 3:00pm 45 min	Opening Statement in a Truck Crash Case	Robert Collins	
3:00pm – 3:30pm 30 min	Cross-Examination: Making Your Case with Their Experts	Michael Cowen	
3:30pm – 3:45pm 15 min	Refreshment Break in Exhibit Hall		
3:45pm – 4:30pm 45 min	Direct Examination in the Plaintiff's Case	Tom Metier	
4:30pm – 5:00pm 30 min	Closing Argument in a Truck Crash Case	Randi McGinn	
5:15pm – 6:45pm	New Trucking Lawyers Division Meeting & Reception Sponsored by RGK Consultants		

Saturday, September 25, 2021 - GENERAL SESSION			
TIME	TOPIC	SPEAKER	
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall		
	Sponsored by AskTheLawyers		
	BEFORE DEPOSITIONS		
	MODERATOR: Robert Collins		
8:30am – 9:10am 40 min	Intake/Investigation: What to do Immediately Upon Being Retained	Tim Whiting	
9:10am – 9:25am 15 min	AskTheLawyers	Tom Metier AskTheLawyers	
9:25am – 9:55am 30 min	Research/Obtaining Evidence Outside the Discovery Process	Maxey Scherr	
9:55am – 10:25am 30 min	Inspection of Trucks, Trailers and Scenes	Jay Vaughn	
10:25am – 10:45am 20 min	Refreshment Break in Exhibit Hall		
10:45am – 11:15am 30 min	Broker/Shipper Liability	Matthew Wright	
11:15am – 11:45am 30 min	Multiple Vehicle Pileups	Kate Harvey-Lee	
11:45am – 12:15pm 30 min	How Drivers Cheat on ELDs	Kurt Maahs	
12:15pm – 1:30pm	Lunch Sponsored by Alert Communications	Maz Ghorban	

Saturday, September 25, 2021 - GENERAL SESSION continued			
TIME	TOPIC	SPEAKER	
TRUCKING LAW			
	MODERATOR: Tyler Hall		
1:30pm – 2:15pm 45 min	Update on Trucking Specific Legal Issues	Diane Marger Moore	
2:15pm – 3:00pm 45 min	Avoiding SNAP Removal	Steve Laird	
3:00pm – 3:30pm 30 min	Venue, Pre-Suit Discovery and TROs	LaShonda Council- Rogers	
3:30pm – 3:45pm 15 min	Refreshment Break in Exhibit Hall		
3:45pm – 4:45pm 60 min	Handling the Monster Case: Legal Strategies for Developing Liability Theories and Overcoming Legal Challenges	Pete Kestner Eric Penn	
4:45pm – 5:00pm 15 min	Closing Remarks	Joe Fried Michael Leizerman Robert Collins	