ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS 2022 New Trucking Lawyers Division Bootcamp April 5 - April 8, 2022 • The Rio, Las Vegas

Tuesday, April 5, 2022

	TIME	TOPIC	SPEAKER
6	6:00pm - 9:00pm	Conference Registration	

Wednesday, April 6, 2022

8:00am – 9:00am	Breakfast in Exhibit Hall Sponsored by: HMR Servicing	
TIME	TOPIC	SPEAKER
9:00am – 9:15am	Welcome and Overview	Joe Fried Michael Leizerman Tim Whiting Michael Cowen
9:15am - 9:45am 30 min	How to Find and Apply Standards in Trucking Cases This lecture will cover the rules applicable to trucking, including the Federal Motor Carrier Safety Regulations, the Commercial Driver's License Manual, government publications such as the FMCSA Safety Management Cycle documents and USDOT Preventable Accident Manual, industry standards such as truck driving school textbooks, training materials, trucking company driver manuals, and preventable accident manuals. The faculty member will demonstrate how to use the rules in a case that is different from the fact pattern. The faculty member will show the power of layering—using multiple anchors to prove that the rule is well-established.	Michael Leizerman
9:45am – 10:00am 15 min	Break and go to breakout rooms	
10:00am – 11:00am 60 min 11:00am - 11:15am	 How to Find and Apply Rules in Trucking Cases-Breakout Session Faculty leads each group in brainstorming to find the rules applicable to the fact pattern. The students will then find the authorities that support each rule. The group will discuss whether some authorities are better than others for proving the rule. Each group will have the following materials available: Federal Motor Carrier Safety Regulations (with interpretations) Model CDL Manual USDOT Preventable Accident Manual FMCSA Safety Management Cycle for the Unsafe Driving BASIC Truck driving school textbook USDOT On Guard document on trucking OP-1 application form 	
15 min	How to Show that the Federal Motor Carrier Safety	loo Fried
11:15am - 11:30am 15 min	Regulations are Incorporated into the CDL Manual	Joe Fried
11:30am - 12:15pm 45 min	Deposing the Truck Driver	Tim Whiting
12:15pm - 1:30pm	Lunch and Presentation Sponsored by: Forge Consulting	

Wednesday, April 6, 2022 (continued)

TIME	TOPIC	SPEAKER
1:30pm - 3:30pm	Examining the Truck Driver - Breakout Session	
120 min	Students will each do a practice examination of the truck driver.	
	Students will use the anchors to establish the rules and how the driver	
	or company broke the rules. Each student will examine the driver	
	enough to prove at least one rule. Students will take turns playing the	
	role of the truck driver. The faculty will coach the students on their	
	examinations.	
3:30pm - 3:45pm	Break	
15 min		
3:45pm - 5:30pm	Examining the Truck Driver - Breakout Session Continued	
105 min	Students will each do a practice examination of the truck driver.	
	Students will use the anchors to establish the rules and how the driver	
	or company broke the rules. Each student will examine the driver	
	enough to prove at least one rule. Students will take turns playing the	
	role of the truck driver. The faculty will coach the students on their	
	examinations.	

Thursday, April 7, 2022

TIME	TOPIC	SPEAKER
8:00am - 9:00am	Breakfast in Exhibit Hall Sponsored by: RGK Consultants	
9:00am - 9:30am 30 min	Deposing the Safety Director/Corporate Representative	Joe Fried
9:30am - 9:40am 10 min	Break and go to breakout rooms	
9:40am – 11:00am 80 min	Examining the Safety Director/Corporate Representative Breakout Session Students will each do a practice examination of the safety director or	
	corporate representative. Students will use rules and anchors to establish both the driver's negligence and the corporation's own direct negligence. The faculty will coach students on their examinations. Students will take turns playing the role of the safety director.	
11:00am – 11:15am 15 min	Break	
11:15am – 12:15pm 60 min	Examining the Safety Director/Corporate Representative- Breakout session continued Students will each do a practice examination of the safety director or corporate representative. Students will use rules and anchors to establish both the driver's negligence and the corporation's own direct negligence. The faculty will coach students on their examinations.	
12:15pm – 1:20pm	Students will take turns playing the role of the safety director. Lunch and Presentation Sponsored by: Physician Life Care Planning	
1:20pm – 1:50pm 30 min	Deposing and Cross-Examining the Defense Expert	Pete Kestner
1:50pm – 2:00pm 10 min	Break and go to breakout rooms	
2:00pm – 3:30pm 90 min	Deposing and Cross-Examining the Defense Expert Breakout Session Each student will get a chance to cross-examine the defense expert on one point. Prior to conducting the cross-examination, the student will share their plan for the examination. After the examination coaches will provide feedback. Students will take turns playing the role of the	
	defense expert.	

Thursday, April 7, 2022-continued

TIME	TOPIC	SPEAKER
3:30pm – 3:45pm	Break	
15 min		
3:45pm – 5:00pm	Cross-Examining the Defense Expert-Breakout session	
75 min	continued	
	Each student will get a chance to cross-examine the defense expert on	
	one point. Prior to conducting the cross-examination, the student will	
	share their plan for the examination. After the examination coaches	
	will provide feedback. Students will take turns playing the role of the	
	defense expert.	
5:00pm – 5:10pm	Break and return to general session	
10 min		
5:10pm – 5:40pm	Opening Statement	Michael Cowen
30 min	This lecture will cover opening statements in trucking cases. The	
	lecture will focus on the liability portion of the opening given that this	
	is a trucking seminar. The scope of the lecture will include how to	
	structure a coherent opening, words to use (and not use) to properly	
	frame the case, and the use of rules and anchors in opening.	
5:40pm – 5:50pm	Assignment for Following Day	
10 min	Lecturer will tell students that they will give the liability portion of an	
	opening statement the next morning. Students will be limited to 15	
	minutes each in order to provide time for feedback and ensure that	
	everyone gets to present an opening. Lecturer will instruct students to	
	report directly to their breakout room the following morning.	

Friday, April 8, 2022

<u>i Huay, April 0, 20</u>		
TIME	TOPIC	SPEAKER
8:00am - 9:00am	Breakfast in Exhibit Hall Sponsored by: Evidence Solutions	
9:00am – 10:30am	Opening Statement Breakout Session	
90 min	Each student will give the liability portion of an opening statement	
	based on the fact pattern, incorporating the rules and anchors	
	developed earlier in the program. After the opening the student will	
	receive coaching from the instructors.	
10:30am – 10:45am	Break	
15 min		
10:45am – 11:45am	Opening Statement-Breakout session continued	
60 min	Each student will give the liability portion of an opening statement	
	based on the fact pattern, incorporating the rules and anchors	
	developed earlier in the program. After the opening the student will	
	receive coaching from the instructors.	
11:45am – 11:50am	Return to general session	
5 min		
11:50am – 12:10pm	How to Continue Your Development as a Truck Lawyer	Tim Whiting
20 min	Lecture will cover steps new trucking lawyers can take to become	
	masters. The lecture will cover educational opportunities, listserv and	
	networking opportunities and Board Certification in Truck Accident	
	Law.	