ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS 2016 Annual Symposium

September 28 - September 30, 2016 Sheraton Nashville Downtown • Nashville, TN

Wednesday, September 28th

TIME	TOPIC	SPEAKER
9:00am - 1:00pm	Conference Registration	
1:00pm – 1:10pm	Welcome	Michael Leizerman Joe Fried
1:10pm – 1:40pm 30 min	An Overview of Trucking Litigation	Michael Leizerman
1:40pm – 2:00pm 20 min	How a Load is Assigned and the Paper Trail	Andy Young
2:00pm – 2:15pm	Introduction of Exhibitors (1-12)	
2:15pm – 3:05pm 50 min	Trucking Standards of Care – Overview Key FMCSR State Law CDL Manual & its Regulatory Underpinnings Truck Driving School Manuals Preventability Manuals Corporate Driving Manuals Defensive Driving Courses	Joe Fried
3:05pm – 3:20pm	Break	
3:20pm – 3:45pm 25 min	Spoliation and Preservation	Dan Munley
3:45pm – 4:25pm 40 min	America's Most Irresponsible Trucking Scheme: Fed Ex Ground Package Systems	James Scherr
4:25pm – 5:00pm 35 min	Fatigue Overview Hours of Service Overview Sleep Apnea Overview	Jeff Burns
5:00pm – 5:15pm	Introduction of exhibitors (13-24)	
5:15pm – 5:50pm 35 min	Voir Dire in CMV Cases	John Romano
5:50pm – 6:50pm	Welcome Reception in Exhibit Hall	

Thursday, September 29th

TIME	TOPIC	SPEAKER
7:00am – 8:00am	Breakfast in exhibit area	
8:00am – 8:30am 30 min	Trucking Insurance Primer	Pete Kestner
8:30am – 9:00am 30 min	FACT PATTERN 1: TRUCK REAR-ENDS VEHICLE AHEAD Standard of Care • Visual Search • Hazard Perception • Speed and Space Management • Defensive Driving	Wade Barrow
9:00am – 9:20am 20 min	Expert's Perspective – Safety Culture	Mike Napier

Thursday, September 29th (Continued)

TIME	TOPIC	SPEAKER
9:20am – 9:40am 20 min	Add On Topic: 392.14 and Weather Monitoring	Brian Davis
9:40am – 10:00am 20 min	Add On Topic: Night Driving and Over Driving Headlights	Dan Buba
10:00am-10:20am 20 min	Fact Pattern 1: Roundtable Issues Panel	Steve Laird Mike Napier Brian Davis Dan Buba
10:20am – 10:35am	Break	
10:35am – 11:05am 30 min	FACT PATTERN 2: CAR REAR ENDS SLOW OR PARKED TRUCK - Standard of Care Triangles and Flashers Rear Conspicuity	Robert Collins
11:05am – 11:25am 20 min	Add On Topic: Route Planning and Parking Issues	Joe Ervin
11:25am – 12:10pm 45 min	Trucking Accidents and the Bigger Picture	Benedict Morelli
12:10pm – 1:10pm	Lunch on your own	
1:10pm – 1:40pm 30 min	FACT PATTERN 3: TRUCK MAKES LEFT TURN-CAR UNDERRIDES TRAILER - Standard of Care	Sean McEvoy
1:40pm – 2:00pm 20 min	Expert Perspective – Accident Reconstruction	Thomas Langley
2:00pm – 2:20pm 20 min	Add on Topic: U Turns	Ed Ciarimboli
2:20pm – 2:45pm 25 min	DEMO: Deposing Safety Director in Left U Turn Case	Morgan Adams
2:40pm – 3:00pm 20 min	Fact Pattern 3: Roundtable Issues Panel	Sean McEvoy Thomas Langley Ed Ciarimboli Morgan Adams
3:00pm – 3:20pm 20 min	Add on Topic: Side Underride Guards	Valerie Yarashus
3:20pm – 3:35pm	Break	
3:35pm – 4:00pm 25 min	BACKING CASES	Richard Traulsen
4:00pm – 4:25pm 25 min	SIDE-SWIPE CASES	Clay Dugas
4:25pm –4:45pm 20 min	Round Table Panel on Backing Cases and Side-Swipe Cases	Richard Traulsen Clay Dugas Peter Kestner
4:45 pm	Adjourn	
6:00pm – 10:00pm Group outing	Group outing to Wildhorse Saloon (roundtrip transportation from hotel provided)	

Friday, September 30th

TIME	TOPIC	SPEAKER
7:00am – 8:00am	Breakfast in exhibit area	
8:00am – 8:30am 30 min	Ocean Carrier Liability for Intermodal Container	David Nissenberg
8:30am – 8:55am 25 min	Cargo Load Securement Cases	Tim Whiting
8:55am – 9:20am 25 min	Broker Case Overview	Rena Leizerman
9:20am – 9:55am 35 min	Bus Litigation Primer	Larry Simon
9:55am – 10:10am	Break	
10:10am – 10:35am 25 min	Driver Qualification Overview	Joshua Leizerman
10:35am – 11:05am 30 min	Identifying TBI Cases in CMV Cases	Gary Gober
11:05am – 11:30am 25 min	Examining the Hostile Police Officer	Joe Fried
11:30am –11:55am 25 min	Understanding the Driver Perspective and How it Affects Theories of Liability	Andy Young
11:55am – 1:00pm	Lunch on your own	
1:00pm – 1:25pm 25 min	Cognitive Neuroscience in Trucking Cases	Charles Allen
1:25pm – 1:50pm 25 min	Focus Groups in CMV Cases	Ken Levinson
1:50pm – 2:15pm 25 min	Mediation of Trucking Cases – Best Practices Discussion	Joe Camerlengo
2:15pm – 2:40pm 25 min	Trial Considerations and Best Practices Discussion	Charles Allen Joe Fried Ken Levinson Joe Camerlengo
2:40pm – 2:55pm	Break	
2:55pm – 3:25pm 30 min	Settlement Tips and Strategies	Steve Gursten
3:25pm – 4:10pm 45 min	Tying Together Opening Statement and Closing Argument in Truck Cases	Michael Leizerman
4:10pm – 4:25pm 15 min	Board Certification Information	
4:25pm	Adjourn	